Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erik Friberg, biträdande enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning, berätta om tillslaget på över 10 kilo kokain i videon ovan. Foto: Johan Dernelius/SVT/Bild från Tullverkets förundersökningsprotokoll

Ungt par fast med 10 kilo kokain – avslöjades av wunderbaum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungt par, båda 20 år gamla, åtalas för att ha smugglat in 10,3 kilo kokain via Öresundsbron.

– Det är sorgligt och tragisk att man utsätter sig för detta i den åldern, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning.

Båda är ostraffade sedan tidigare. Nu åtalas de för synnerligen grov narkotikasmuggling, ett brott som har minimistraff på sex års fängelse.

”Värt fem miljoner”

Paret, som bor i Malmö kommun, har suttit häktat sedan början av april. Då hade de varit i Amsterdam och de stoppades vid Lernacken av tullen som fattade misstankar när de pratade med paret.

– Bakom baksätet låg en wunderbaum vilket förhöjde misstanken att man försökte dölja någonting, säger Erik Friberg.

I ett utrymme bakom baksätet påträffades kokainet.

– I grossistleder är det värt fem miljoner. Utblandat och på gatunivå är det betydligt mer.

Unga utnyttjas

En tredje person som misstänks för att ha anlitat paret som kurirer var häktad under en månad i somras. Han är släppt men misstankarna kvarstår.

– Vi ser att man utnyttjar unga människor som kanske har ekonomiska problem eller missbruksproblem. Det är synnerligen sorgligt utifrån att de blir en bricka i ett större spel. De tar stora risker, tjänar inte speciellt mycket pengar och blir de tagna så ersätts de snabbt, säger Erik Friberg.

Den unge mannen erkänner narkotikasmugglingen medan kvinnan nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.