I veckan stals två metallurnor med aska i från ett kolumbarium på Hörups kyrkogård. Foto: Fredrik Svenningsson

Nya gravstölderna: Urnor med aska

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkogårdsstölderna fortsätter på den skånska landsbygden. Under onsdagen upptäckte man att två gravsatta urnor i metall stulits från Hörups kyrkogård.

– Jag kunde aldrig ana att någon skulle gå över denna gräns, säger Maria Olsson, kyrkoherde Löderups församling.

Ett stenkast från Löderup ligger Hörups kyrka. Där har metalltjuvar slagit till men den här gången var det inte vattenkranar eller dörrhandtag. Vid stölden stals två urnor, med stoft i, från en grav, vilket Ystads Allehanda var först att berätta om.

– Jag kunde aldrig ana att någon skulle gå över denna gräns, att faktiskt stjäla två gravsatta urnor. Vi sätter detta i samband med alla andra stölder som skett i vår församling men även i många andra församlingar i trakten. Då har det rört sig om metallskrot som handtag och kranar, säger Maria Olsson, kyrkoherde Löderups församling.

Oro i församlingen

De två urnorna har stått i ett så kallat kolumbarium, en typ av grav där urnor står inmurade bakom en gravsten eller som i detta fallet, bakom en glasfasad och ett lås.

När SVT Nyheter Skåne besöker Hörups kyrkogård berättar flera gravrättsinnehavare, som inte vill ställa upp på bild, om sin oro.

– Så fort vi hörde om att det här hade hänt åkte vi hit för att se till att vi inte hade drabbats, säger en man till SVT Nyheter Skåne.

Inga misstänkta

En oro som delas av fler i församlingen.

– Många gravrättsinnehavare är oroliga för sina gravplatser. Det finns inte särskilt många kolumbarium här men många gravhällar har blivit länsade på sina utsmyckningar. Många har blivit drabbade men det är en helt annan dimension när man faktiskt blivit av med sina anhöriga, säger Maria Olsson.

Som SVT Nyheter tidigare berättat om är detta bara en i raden av de olika stölder som drabbat kyrkogårdar. Polisen berättade senast i måndags att de misstänker att det rör sig om en stöldliga, alternativt missbrukare, som är i farten. Men i brist på spår finns det fortfarande inga misstänkta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.