Arkivbild på soldat vid militärövningen Aurora 17. Foto: Jessica Gow/TT

Utländska militärer hoppar av storövning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kanada var först ut med att meddela att landet inte kommer att delta i den stora försvarsövningen Aurora 20 i Sverige. Nu hoppar även Tyskland av och Storbritannien bantar sin medverkan. Österrike funderar fortfarande på hur de ska göra.

Om mindre än en vecka, måndagen 6 april, måste Försvarsmakten besluta om Aurora 20 ska flyttas framåt i tid eller krympas.

I ursprungsplanen ingår omkring 25 000 deltagare, varav 3 000 från tolv inbjudna länder. Kanada har tidigare aviserat att landet hoppar av.

Coronavirus i Skåne

Nu meddelar Tyskland att de inte kommer. Storbritannien drar tillbaka sin fregatt men ska skicka ett infanterikompani. Österrike överväger att dra sig ur.

”Följer vad som händer”

– Vi följer vad som händer och övningsledningen för Aurora 20 arbetar just nu intensivt nu med en planering för alternativa händelseutvecklingar orsakade av covid-19, säger Jonas Svensson, kommunikationschef för övningen.

Ursprungsplanen för Aurora 20 är att den ska genomföras mellan 11 maj och 4 juni. Blekinge och delar av Skåne kommer att beröras mest även om det är en nationell försvarsövning.

– Vi har kontakt med våra internationella partners och är medvetna om att deras bidrag kan förändras med kort varsel beroende på hur olika länder påverkas av covid-19,  säger Jonas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet