Så påverkas barnen av våldet i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har nio handgranater placerats ut och i flera fall även exploderat på olika håll i Malmö. En typ av våldsdåd som påverkar på många platser i samhället.

Den sista granaten exploderade alldeles i närheten av Emie, Rosa och Jamilas fritids.

– När man får höra att det är så nära ett ställe där man själv är, då känns det jätteläskigt, säger Eime.

”Svårt att förstå”

Rosa, Eime och Jamila har precis gått ut fyran. Nyheterna om våldet i Malmö hör de om på radio och TV. De säger att de pratar lite om det med sina föräldrar, men att det är svårt att förstå varför det händer. Svårt att inte vara rädd när man tänker på det.

– Det som verkligen känns läskigt är att  de kanske inte tänker sig för om hur de skjuter eller hur de slänger iväg bomberna eller så, säger Jamila och fortsätter: 

– Man känner bankningar överallt, pulsen går snabbare och man blir helt nervös och tänker: tänk om det händer någon i min familj.

”Rädd för hur det påverkar mina syskon”

Samtidigt är det tre tjejer som går på fritids, har dansuppvisningar och leker med kompisar. Och ett kvarter bort från skolgården, där en utav  de nattliga explosionerna skett, syns idag inga spår. Men för Eime som bor i närheten en utav explosionsplatserna, så är det något som inte riktigt kan släppa tankebanorna.

– Det känns väldigt konstigt när man själv har två småsyskon, det är liksom så att det kanske påverkar dem också. Att de kanske inte vill vara runt det området längre, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet