Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsamheter utbryter i Malmö under fredagskvällen. Cirka 300 personer samlas på Amiralsgatan och i Rosengård och det skjuts fyrverkerier, smällare och bengaler. Foto: TT

Våldsamt upplopp i Malmö efter koranbränning – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter utbröt i augusti i Malmö efter två uppmärksammade händelser med koraner. Bakgrunden är en islamkritisk manifestation – som nekats tillstånd av polisen. Detta har hänt.

Onsdag 26 augusti: 

Polisen nekar tillstånd för en islamkritisk manifestation i Malmö, av säkerhetsskäl. Manifestationen är initierad av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Fredag 28 augusti: 

Förvaltningsrätten ger polisen rätt att neka demonstrationen, efter att Dan Park överklagat polisens beslut.

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan, som skulle delta i manifestationen, stoppas på fredagen vid gränsen till Sverige och nekas inträde i landet. Paludans plan var bland annat att bränna upp en koran, något han gjort flera gånger i Danmark.

Rasmus Paludan får ett tvåårigt inreseförbud till Sverige. 

Vid Stortorget i Malmö sker en icke tillståndsgiven manifestation, för att visa stöd för den högerextrema politikern. Sex personer grips misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. En koran sätts också i brand i utkanten av Rosengård och händelsen filmas. 

Våldsamheter utbryter i Malmö under kvällen. Cirka 300 personer samlas på Amiralsgatan och i Rosengård och det skjuts fyrverkerier, smällare och bengaler. Polisen utsätts för stenkastning och några skadas.

Det startas ett tjugotal bränder på olika platser i Malmö.

Lördag 29 augusti:

10-20 personer frihetsberövas under natten till lördagen. Polisen utreder brotten våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon och våld mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet