Partiledare Jonas Sjöstedt i täten på Vänsterpartiets demonstrationståg i Malmö på söndagen den 1:a maj 2016 Foto: Björn Lindgren/TT

Jonas Sjöstedt i Malmö: ”Stoppa nedläggningen av Findus”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt (V), partiledare, talade för första gången på första maj i Malmö. Under talet gick han till hårt angrepp mot Findus beslut att lägga ned anläggningen i Bjuv.

Jonas Sjöstedt inledde sitt tal med ett angrepp på nedläggningsplanerna av Findusfabriken i Bjuv, skriver TT.

– Vi kräver att nedläggningen av Findusanläggningen i Bjuv stoppas, sade Sjöstedt och tillade att han vill se AP-fonderna användas för att rädda verksamheten.

1 maj 2016

Enligt Vänsterpartiet deltog 5 500 personer i demonstrationen i Malmö.

Avdragsgill medlemsavgift

I talet presenterade Sjöstedt också ett förslag som innebär en skattereduktion med 25 procent av medlemsavgiften i fackföreningar.

– Man skulle kunna tro att en socialdemokratiskt ledd regering skulle vilja rätta till den orättvisa som Reinfeldt införde. Men det krävs uppenbarligen att vi trycker på nu inför kommande budgetförhandlingar, säger Jonas Sjöstedt, i ett pressutskick från Vänsterpartiet.

– Alla ska ha råd att vara med i en fackförening, säger Jonas Sjöstedt i Slottsparken.

Kostnaden beräknas enligt Vänsterpartiet till cirka 2,5 miljarder kronor per år.

Kritik mot regeringen

Jonas Sjöstedt höjde också rösten mot regeringens flykting- och migrationspolitik, skriver TT.

– Under vintern har vi sett socialdemokrati som tar bort krav på kollektivavtal och kallar det integrationspolitik. Vi har sett miljöpartister som inför id-kontroller vars hela syfte är att gå runt asylrätten. Vi har sett hur fort det kan gå när det plötsligt svänger, säger han.

– I svåra lägen behöver man en kompass, inte vindflöjel, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet