Totalt 17 bolag ska vaccinera skåningar när det blir dags för fas 4 att sätta igång. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Flera vårdbolag ska massvaccinera skåningar under våren

Publicerad

Region Skåne har tecknat avtal med 17 vårdbolag som ska börja vaccinera skåningar när det är dags för den breda allmänheten att sätta sprutan i armen. Totalt ska bolagen genomföra 140 000 vaccineringar per vecka.

Enligt upphandlingen är det skåningar i åldrarna 18-64 som inte ingår i de prioriterade grupperna som bolagen ska vaccinera.

– Vi har valt att göra det enkelt och tillgängligt för våra medborgare och därför kommer varje kommun i Skåne ha minst en vaccinationsenhet, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Coronavirus i Skåne

Region Skåne har tecknat avtal med totalt 17 bolag som ska sköta vaccineringen av den breda allmänheten, alltså de som inte ingår i fas 1,2 eller 3.

I Skåne kommer det finnas totalt 150 vaccinationsplatser och i alla skånska kommuner.

Avlasta vårdcentralerna

Upphandlingen startade i slutet av december i fjol och syftade till att stärka vaccinationskapaciteten och avlasta vårdcentralerna.

– Genom de privata vaccinatörerna avlastar vi våra medarbetare inom vården som har haft en tuff period. Uppskattningsvis kommer de privata vaccinatörerna kunna genomföra 140 000 vaccineringar per vecka, säger Gilbert Tribo.

Vaccinationen kommer att påbörjas senare i vår, men exakt när de som inte tillhör de prioriterade grupperna kan börja vaccineras är fortfarande oklart. Tillgången till vaccin är det som styr.

– Vårt stora bekymmer är att få vaccin. Jag är ganska säker på att vi kommer kunna ha en hög kapacitet att vaccinera. Men det handlar om hur mycket vaccin vi får in.

Avtalet kommer att kunna finansieras av det statliga bidrag som regionerna får per dos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet