• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden på bilden var för åtminstone några år sedan en av ett fåtal boskapsvaktande hundar i Sverige. Hör i videoklippet varför hundarna, enligt Jens Frank vid SLU, inte är någon lämplig lösning för de allra flesta fårägare. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU och SVT

Vargforskaren Jens Frank: Därför är boskapsvaktande hundar ingen lösning i Sverige

Publicerad

De senaste åren har Skåne fått tre vargrevir och mer än 70 tamdjur har dödats i länet. Kan boskapsvaktande hundar vara lösningen för fårägare som vill skydda sina djur?

Svaret är nej, enligt Jens Frank som forskar om stora rovdjur vid Sveriges lantbruksuniversitet.

På många håll i världen används boskapsvaktande hundar som skydd mot angrepp av varg och andra rovdjur. De går med fåren på bete och håller vargen borta. Men i Sverige är det ovanligt – och för det mesta inte lämpligt, enligt Jens Frank vid SLU.

– För det stora flertalet – en bra bit över 99 procent av alla får- och getgårdar – så är det här inte en lämplig lösning överhuvudtaget, säger Jens Frank.

Vargen i Skåne

Annorlunda fårhållning i Sverige

Anledningen är att fårhållningen i Sverige skiljer sig stort jämfört med hur den ser ut i de allra flesta andra länder i världen, menar Jens Frank. I Sverige är fårbesättningarna ofta små och hålls bakom stängsel, uppdelade i olika fållor beroende på om det är till exempel tackor eller baggar.

– Boskapsvaktande hundar fungerar framförallt när man har stora hjordar av får eller getter som betar tätt tillsammans, så att ett fåtal hundar då kan vakta över ett större antal djur. Och de funkar framförallt tillsammans med vallfolk eller herdar.

Finns några i Sverige

Men det finns fårägare i Sverige som har boskapsvaktande hundar – de är dock få. Jens Frank uppskattar att det finns runt 20 aktiva boskapsvaktande hundar i Sverige.

– Några av av dem är nöjda och tycker att det funkar alldeles utmärkt för deras brukningssätt. Och då är det ju bra. Men det vanligaste problemet har varit att hundarna inte hållit sig med fåren eller getterna utan drivit iväg och jagar älg eller rådjur eller stör folk som är ute och går, säger Jens Frank.

För att en fårägare ska få ha sin boskapsvaktande hund lös utan uppsikt krävs dispens från ”Lagen om tillsyn över hundar och katter”. Det söks hos länsstyrelsen. Under de senaste 18 åren har länsstyrelsen i Skåne endast fått in en sådan ansökan.

I videoklippet ovan berättar Jens Frank mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet