Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet säger Tom Espgård, vilthandläggare på länsstyrelsen, bland annat att viltstängsel inte är för alla. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Efter tre år med vargrevir i Skåne – drygt 70 tamdjur har dödats i attacker

Uppdaterad
Publicerad

Snart har det gått tre år sedan Skånes första vargrevir i modern tid konstaterades vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne. Sedan dess har ytterligare två revir etablerats – och sammanlagt har mer än 70 tamdjur dödats av varg i Skåne sedan januari 2021.

I januari 2021 spårade länsstyrelsen två vargar som gick tillsammans i Kristianstadstrakten. Några veckor senare konstaterades att ett revir bildats. Det fick namnet Linderödsåsen och blev Skånes första vargrevir i modern tid. Reviret sträcker sig från Linderödsåsen utanför Kristianstad ner mot Österlen.

Under våren 2023 har ytterligare två revir konstaterats – Svalemosse norr om Höör i mellersta Skåne och Söderåsen i nordvästra Skåne.

Vargen i Skåne

”Går väldigt fort”

Olof Liberg, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att vi kan vänta oss ännu fler revir framöver.

– Just nu går det väldigt fort. I och med att det föds valpar här nere plus att det kommer ungvargar norrifrån som söker ett revir så har de lätt att hitta partners, sa Olof Liberg i maj i år.

De skånska vargarna lever mestadels på dovhjort, enligt Tom Espgård som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Men det händer att vargarna ger sig på tamdjur. I till exempel september förra året blev David Boere i Huaröd av med alla sina får förutom ett. DNA-prov visade att det var tiken och hanen från Linderödsreviret som låg bakom attacken.

34 vargattacker sedan januari 2021

Men många gånger är det istället vandringsvargar som attackerat – hanvargar som på jakt efter en partner kommit från revir norrifrån. Om de vargarna inte hittar någon partner i Skåne vänder de och fortsätter norrut igen.

Enligt siffror från länsstyrelsen har det skett 34 vargattacker i Skåne sedan januari 2021. Drygt 70 tamdjur har dödats i angreppen. Det är mestadels får men även några kor och en get.

Siffrorna varierar stort från år till år – under 2021 skedde till exempel bara en vargattack.

För att skydda sina tamdjur kan djurägare sätta upp vargstängsel. Det är dock inte hundraprocentigt – för några dagar sedan dödades en tacka som befann sig bakom rovdjursavvisande stängsel.

I videoklippet hör du Tom Espgård berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet