Chefläkaren Sven Karlsson berättar att sjukvården numera kontinuerligt håller koll på temperaturerna för att inte få bakterietillväxt i operationssalar när det är fuktigt och varmt. Foto: Bertil Ericson/TT/Firas Razak/SVT

Varmare klimat kan stoppa operationer på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar kan föra med sig avsevärt högre temperaturer och ökad luftfuktighet. Det kan i värsta fall stoppa operationer. Nu görs en klimatanpassning på alla skånska sjukhus.

När temperaturen kryper uppåt heta sommardagar och luftfuktigheten ökar skapas en gynnsam miljö för bakterier. Men det kan ställa till med problem inom sjukvården.

Där är bakterier inte välkomna. De kan sätta sig på instrument och annan utrustning i operationssalar och steriliseringscentraler.

Klimatkrisen

– Vi mäter kontinuerligt. I värsta fall kan vi tvingas ställa in en operation eller flytta till en annan operationssal, säger Sven Karlsson, chefläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Två år med tuff operationsmiljö

Både 2018 och 2019 hade sjukhuset tuffa problem med värme och fukt.

– Men i år har det knappt varit några problem alls, säger Sven Karlsson.

Orsaken: Region Skåne har förbättrat operationsmiljön med bättre ventilation och avfuktare.

Klimatplan för högre temperaturer

Regionen arbetar sedan några år med en klimatplan för att skydda skånska sjukhus från stora vattenmängder i samband med de kraftiga skyfall som klimatförändringarna kan föra med sig.

Nu finns även en motsvarande klimatplan för att klara värme och fukt under allt hetare somrar.

– Vi  inventerar nu alla skånska sjukhus och korrigerar kylanläggningar och avfuktare på olika sätt, permanent eller tillfälligt, säger Anders Johansson, biträdande fastighetsdirektör i Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet