Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när stormen Pia når Skåne under natten. Foto: Mikael Nilsson

Varningen: Risk för översvämningar längs kusten i Skåne och Halland

Uppdaterad
Publicerad

Blåsigt och väldigt höga vattennivåer längs västkusten i Skåne och Halland. Snart märks effekterna av ovädret Pia i södra Sverige.

SMHI har utfärdat en orange varning, den näst högsta, för högt vattenstånd längs den sydsvenska västkusten under torsdagen och fredagen. Det innebär risk för skador på byggnader och översvämmade vägar.

Nivån kommer att ligga på 150 centimeter över det normala vilket är i nivå med stormen Babet som orsakade stora problem i oktober. Denna gången väntas vattenståndet bli högt norr om Öresundsbron och inte på Falsterbonäset.

Stormen Pia

– Det kan bli problem för byggnader som ligger nära havet och båtar som är förtöjda i hamnarna, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Starka vindbyar

Men det tros bli betydligt större problem i Danmark. Där rapporterar medier om risk för orkanstyra i vindbyarna och vindkänsliga höghus i Köpenhamn kommer att evakueras under eftermiddagen enligt TV 2 Kosmopol.

Men också i Skåne blir det blåsigt och regnigt under torsdagen.

– Det finns risk att träd faller över vägar och järnvägar. Det kommer i alla fall vara jobbigt att cykla och man kommer inte kunna gå omkring med uppfällt paraply, säger Nils Holmqvist.

I Sverige väntas stormen Pia ställa till störst problem i Svealand och längs Norrlandskusten.

Tipsa oss! Fångar du stormvindar, översvämningar eller annat relaterat till stormen Pia på bild eller film? Dela gärna med dig till skane@svt.se. Berätta var du befinner dig och vem som är fotograf samt om det är okej att vi använder materialet online och i våra tv-sändningar, utan ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Pia

Mer i ämnet