Munskydd på bussen, kycklingar avlivas efter utbrott av fågelinfluensa och Smittskydd Skåne vill att högstadiet går över till distansundervisning. Här hittar du veckans nyheter. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: 18 000 kycklingar avlivades efter utbrott av fågelinfluensa, Smittskydd Skåne vill att högstadieelever får distansundervisning och hårt tryck på grillplatser när alla vill ut i skogen.

Ett utbrott av fågelinfluensa gjorde att 18 000 kycklingar på en stor äggkläckningsanläggning utanför Blentarp måste avlivas. Jordbruksverket har också spärrat av anläggningen. I väntan på att saneringen är klar får inga djur eller djurprodukter lämna den.

Stort utbrott av fågelinfluensa

Jullovet närmade sig sitt slut när Smittskydd Skåne i ett pressmeddelande gick och ut och sa att man helst ser att grundskolornas högstadium går över till distansundervisning eftersom smittspridningen av coronaviruset fortfarande är så stor. Och många kommuner har också följt uppmaningen.

Högstadielever bör studera på distans

I veckan var det också första dagen med rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Vår reporter var ute i morgontrafiken och kunde konstatera att de flesta resenärerna verkade följa rekommendationen.

Första dagen med nya rekommendationen

När det mesta är stängt och vi rekommenderas att undvika det som ändå är öppet, då är det många som längtar ut i naturen. På Skryllegården utanför Lund är det så stor efterfrågan på grillplatser att man tvingats införa ett bokningssystem. Den som vill grilla korv måste vara ute flera veckor i förväg för att ha en chans.

Stor efterfrågan på grillplatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.