Det kritiserade äldreboendet S:t Knut i Falsterbo kan bli kommunalt bolag. Foto: Privat

Vellinge: Kritiserat äldreboende kan bli kommunalt bolag

Publicerad

Vellinge kommun ska nu utreda möjligheten att ta över de kritiserade äldreboendena St Knut och Aspen i kommunal bolagsform.

– Vi har kommit fram till att det är ett spännande sätt vi vill pröva göra det på, säger Mavis Zander (M), ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge.

Vården på omsorgsboendet S:t Knut i Falsterbo har kantats av kritik. Anklagelserna har bland annat gällt underbemanning och att mediciner inte har delats ut. Boendena S:t Knut och Aspen har sen januari 2019 drivit av den privata entreprenören Vardaga, vars avtal går ut i januari 2021.

Enligt kommunen har bristerna åtgärdats – trots det valde kommunen att inte förlänga avtalet med Vardaga. Men försöken att hitta någon annan entreprenör som vill ta över boendena, har varit förgäves.

– Vi har lagt ut förfrågningsunderlag i tre omgångar, men har inte fått några anbud, säger Mavis Zander.

Svalt intresse

Varför tror du att ni inte har fått några anbud?

– Det kan man ju bara spekulera i. Det kan finnas fler orsaker, till exempel att äldrevården har varit hårt pressad under coronapandemin eller att kritiken mot boendena hänger kvar, trots att bristerna är åtgärdade, säger Mavis Zander.

Kommunen ska nu starta en utredning om en kommunal bolagisering av boendena. Planen är att ta över driften först i januari 2023.

– Vi vill göra detta så bra som möjligt och då tar det tid, säger Mavis Zander.

Tror på bolagsdrift

Varför är det viktigt att boendet drivs som ett kommunalt bolag och inte vanlig kommunal regi?

– Vi tror ju på det. Vi tycker att det är viktigt att konkurrera på samma villkor som de privata bolagen och kommer ställa lika stora krav på vårt eget bolag som på de privata entrepenörer.

– Det viktiga är inte driftsformen, utan att det blir tryggt och bra för de boende, men det måste också vara bra för skattekollektivet.

Ingen privat entreprenör har velat ta över driften- varför tror du att ett kommunalt bolag kommer att klara det?

– Det är en jättespännande fråga. Det är just därför vi måste göra en ordentlig utredning innan vi kan ta över.

Under utredningstiden kommer S:t Knut och Aspen drivas av Förenade Care.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.