Vellinge vill rädda badhytterna genom flytt

Publicerad

Vellinge kommun vill flytta de hotade badhytterna i Skanör till en mer skyddad strand 500 meter bort. Men på grund av den skyddade naturen så är det en komplicerad process att ge tillstånd för flytt av badhytterna.

Irene Tånnander och hennes son Jörgen har en badhytt norr om hamnen i Skanör. Flera av grannarnas hytter har rasat ner och andra har flyttats upp en bit på land. De tömmer sin badhytt efter förra veckans storm. Hittills står den på fast mark men havet kommer allt närmare. För säkerhets skull packar de in allt i bilen.

– Vi tömmer för att inte allt ska rasa samman här inne, säger Jörgen Tånnander.

– Ja, det känns konstigt. Vi har ju haft badhytten i 55 år. Det har blivit värre för varje år, säger Irene Tånnander.

Ulf Anderson, teknisk chef på Vellinge kommun, berättar att problemet med badhytterna är välkänt.

– Vi känner till att den här platsen är särskilt utsatt och eroderar. Den äts upp av havet. Sanden vandrar längs kusten och Skanörs hamn stoppar upp den naturliga vandringen tror vi.

Vill flytta hytterna till säkrare plats

För ett år sen presenterade Vellinge kommun ett förslag till länstyrelsen om att flytta de hotade badhytterna 500 meter söderut – till andra sidan Skanörs hamn.

– Söder om hamnen har vi redan badhytter och detta är en utmärkt plats att flytta badhytterna till. Här har vi en säker plats för havet. Här byggs stranden på istället för att erodera, säger Ulf Andersson.

Skyddat område

Badhytterna har ett riksintresse för kulturmiljön men området är ett naturreservat, ett Natura 2000-område, och här gäller även strandskyddet. Så om det ska bli fler badhytter här måste länstyrelsen utreda placeringen och hur detta ska gå till. Processen pågår men nåt slutdatum finns ännu inte.

– Om man ska utöka antalet badhytter på en plats så är det är en komplicerad process eftersom det är en så skyddad miljö. Flera olika enheter på länstyrelsen tittar på detta nu, säger Helena Holmgren, chef naturprövningsenheten på länstyrelsen.

Vill helst inte flytta

Irene och Jörgen Tånnander vill helst inte flytta sin hytt.

– Det är lugnare här, det är så mycket badfolk på södra sidan när sommargästerna kommer, säger Jörgen Tånnander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.