– Man kan tycka att vi borde kunna rutinerna och ha bra skydd, men så ser det ut när man har en smitta som kan vara helt asymptomatisk, säger verksamhetschefen Maria Josephsson.

Verksamhetschefen: ”Personal har blivit smittade två gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Den som smittats av covid-19 uppvisar inte alltid symptom. Därmed är det svårt att veta om viruset finns bland personalen eller inte. Så förklarar verksamhetschefen Maria Josephson coronautbrottet på infektionskliniken i Malmö.  Hon bekräftar också att personal på kliniken blivit smittade två gånger av viruset.

– Man kan tycka att vi borde kunna rutinerna och ha bra skydd, men så ser det ut när man har en smitta som kan vara helt asymptomatisk, säger Maria Josephsson.

Enligt henne var det först när personal började insjukna med misstänkta covid-symptom som prov togs på alla klinikens anställda.

– Då upptäckte vi långt fler fall med personal som känt sig helt bra och gått och jobbat som vanligt, men som visade sig vara smittade av covid-19, berättar Maria Josephsson.

”God vårdkvalité”

Trots utbrottet har, menar hon, vårdkvaliteten varit god på kliniken.

– Vi har fått väldigt bra hjälp och kunnat flytta patienter från infektionsklinikens avdelning 2 till en annan avdelning med stor kompetens kring intermediär vård.

I takt med att delar av personalen nu börjat återvända från sjukskrivningen beskriver hon läget som ”under kontroll”.

– Vi ska ha ett möte på onsdag för att se om vi kan gå upp i antal vårdplatser igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.