Västra Götaland har valt att behålla patientuppgifter i egna servrar till skillnad från Region Skåne. Foto: Lise Åserud/TT

Västra Götaland skyddar patientjournalerna – Skåne tog annan väg

Publicerad

Västra Götalandsregionen har köpt in samma amerikanska journalsystem som Region Skåne. Men till skillnad från Skåne har man valt att skydda invånarnas känsliga patientuppgifter i egna servrar.

– Det känns lite skönt, säger Ragnar Lindblad, som ansvarar för införandet av det nya journalsystemet i Västra Götaland.

Från början var det tänkt att landets tre största regioner – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – skulle samarbeta kring upphandling av ett nytt journalsystem. Men så blev det inte. En orsak var att regionerna hade olika syn på hur patientdatan skulle hanteras.

”Strategiskt vägval”

Västra Götalandsregionen har valt att ha invånarnas känsliga patientuppgifter i regionens egna servrar. Det innebär att man inte behöver oroa sig för att patientjournalerna lämnas ut till amerikanska myndigheter om det kommer en begäran enligt lagen Cloud Act.

Enligt Västra Götalandsregionens projektägare Ragnar Lindblad ska VGR - till skillnad från Region Skåne - drifta sitt nya journalsystem i egna servrar med egen personal.

– Vi lät en extern firma utreda om vi skulle outsourca vår journalmiljö eller inte. Vi tittade på informationssäkerhet och teknisk kontroll och kom fram till att vi skulle köpa in produkten men drifta den i våra egna servrar. Det blev för oss ett strategiskt vägval som sedan skrevs in i avtalet, säger Ragnar Lindblad, projektägare för Framtidens vårdinformationsmiljö i Västra Götalandsregionen.

Saknas praxis

Ragnar Lindblad har följt diskussionerna i Skåne, inte minst sedan SVT Nyheter Skåne belyst beslutet om att börja föra över skåningarnas patientuppgifter till Cerners servrar.

Efter SVT:s granskning beslutade regionstyrelsen på torsdagen att pausa överföringen och gav regiondirektör Alf Jönsson i uppdrag att tillsätta en oberoende juridisk granskning av beslutet om att börja migrera patientdata.

Ragnar Lindblad är inte förvånad över debatten som väckts i Skåne.

– Det är förväntat. Det här är en komplex och svår fråga. Det är många lagrum som måste redas ut och min bild är att det inte finns någon praxis på det här området, säger Ragnar Lindblad.

”Det är skönt”

Vad tänker du om att ni valt en annan väg än Skåne?

– Vi har ju haft den här diskussionen om outsourcing eller egna serverhallar länge. Men det är klart att det känns lite skönt. Det finns så mycket att bekymra sig för i ett sånt här stort projekt, så det är skönt att slippa tänka på det också, säger projektägare Ragnar Lindblad.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom försvarade Region Skånes strategi den 25 november. Hon menade att svensk lag skyddar patientuppgifterna, även om de förvaras på amerikanskägda servrar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet