Under tiden då de lokala råden gäller får skåningarna hålla sig till att duka upp för endast familjen, säger regionens smittskyddsläkare. Foto: TT

Vilka får skåningarna träffa – vad säger de lokala coronaråden?

Publicerad

Bara de vi bor med eller kan vi också bjuda hem kollegor och vänner – vilka får skåningarna egentligen umgås med? Många har hört av sig till SVT Nyheter Skåne om att olika myndigheter formulerar råden för att hålla ner smittspridningen på olika sätt. Så, vad gäller egentligen?

De skärpta råden för Region Skåne säger enligt regionens hemsida att ”alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka”. Men Folkhälsomyndigheten säger att man ska undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Betyder det att en kollega eller nära vän kan komma på middag? Och vad menas med fysisk kontakt i de här sammanhangen?

Avråder från middagsbjudning

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, tycker att råden är tydliga. Begreppet fysisk kontakt betyder enligt honom att man är inom någon meters avstånd från varandra. Att bjuda hem någon på middag är inte okej enligt de allmänna råd som gäller i Skåne.

– Nej, nu avråder vi från att delta i eller arrangera sådana sociala sammanhang, säger han.

1177 definierar nära kontakter som personer som man träffat under minst 15 minuter på ett avstånd under två meter, även om det är utomhus.

Barn kan umgås med närmaste kompisarna

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, utvecklar råden:

”Det beror lite på vad det är för typ av kontakt och vi kan inte ange alla tänkvärda exempel. Man bör hålla sig i sin bubbla. Det är mindre lämpligt att bjuda hem arbetskompisarna på middag just nu, även om man träffar dem varje dag. När det gäller barn kan man tänka sig att den/de närmaste kompisarna kan umgås utanför skolan. Det finns ingen exakt gräns”, skriver hon i ett mail.

Hon menar att det handlar om att se till vad som är lämpligt, snarare än till vad som är tillåtet.

”Det handlar om att totalt sett minska sina sociala kontakter så att man inte introducerar nya väger för att sprida smitta.”

Beslutet om särskilda råd för skåningarna gäller till och med den 17 november, men kan sedan förlängas beroende på hur smittoläget då ser ut.

Hör Mattias Waldeck om råden i klippet ovan.

Folkhälsomyndigheten listar tre faktorer som ökar risken att smittas när man träffar andra människor:

  • Kontakt inomhus eller utomhus? Smittrisken är betydligt större vid kontakter inomhus.
  • Fysiskt avstånd vid kontakttillfället? Risken ökar vid avstånd mindre än 2 meter.
  • Tidslängd för kontakten? Vid nära kontakt längre än 15 minuter ökar risken betydligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet