Både polisen och eventuella utomstående utreds i samband med dödsolyckan i söndags. Foto: Johan Nilsson/TT

Vilks dödsolycka utreds på två fronter

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av den dramatiska bilkraschen utanför Markaryd som ledde till konstnären Lars Vilks och två polisers död fortsätter nu på två fronter.

I den ena delen undersöks om någon polis kan misstänkas för brott. Många utredningsåtgärder återstår, konstaterar chefsåklagare Kajsa Sundgren, som leder utredningen.

”Det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som har orsakat olyckan”, säger hon i ett pressmeddelande och tillägger att det är svårbedömt när hon kan lämna mer information om utredningen.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Utreds som mord

Samtidigt utreds om bilolyckan kan ha orsakats av någon annan och den utredningen, där brottsrubriceringen är mord, sköts av polisens nationella operativa avdelning, Noa. Men där hänvisar man till förundersökningssekretessen och avböjer intervju.

Polisens nationella mediecenter skriver i ett mejl till TT att Noa tog över utredningen från polisen i region Syd bland annat eftersom ”opartiskheten blir större om någon annan leder mordutredningen”.

Ett annat skäl som anges är den höga arbetsbelastningen i region Syd den närmaste tiden på grund av en stor internationell konferens i Malmö nästa vecka om Förintelsen och arbetet mot antisemitism.

Hände i söndags

Lars Vilks levde under hot sedan 2007, vilket medförde att han hade livvaktsskydd. Efter ett besök i Stockholm var han på söndagseftermiddagen på väg tillbaka till sitt hem i Skåne i en livvaktsbil, som framfördes av en polis.

Av okänd anledning kom bilen över på fel sida utanför Markaryd och krockade med en lastbil. Både livvaktsbilen och lastbilen började brinna. Lars Vilks och de två poliserna i bilen omkom.

Däckrester hittades en bit från olycksplatsen och därför är däckexplosion en av de möjliga olycksorsaker som polisen utreder.

Se klippet nedan för att få en sammanfattning av vad som hänt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet