Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Stefan Olsson, chef för Ystad tingsrätt, förklara varför Ystad tingsrätt går mot strömmen i klippet ovan. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Trots corona: Fler genomförda förhandlingar i Ystads tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har antalet genomförda tingsrättsförhandlingar i Sverige minskat. Men för Ystads tingsrätt är utvecklingen en annan. Där har antalet genomförda tingsrättsförhandlingar istället ökat.

I Sverige har antalet genomförda tingsrättsförhandlingar under 2020 minskat med nästan 5000 förhandlingar jämfört med föregående år. I Ystad ser utvecklingen däremot annorlunda ut.

Där har man istället genomfört nio procent fler förhandlingar det första halvåret jämfört med snittet för samma period 2017-2019. Detta visar siffror som SVT tagit fram.

Ser flera förklaringar

Varför inte Ystad ser samma utveckling som övriga Sverige tror Ystad tingsrätts chef Stefan Olsson att det finns flera förklaringar till.

– Dels är smittspridningen lägre här hos oss i Skåne. Sedan har personalen arbetat väldigt hårt och bra. Och dessutom är en stor del av våra förhandlingar häktningsförhandlingar, vilket naturligtvis ger utslag i statistiken, säger Stefan Olsson, lagman vid Ystad tingsrätt.

Fått ställa om

Sedan coronapandemins intåg har Sveriges tingsrätter fått ställa om och bli mer digitala, en omställning som Stefan Olsson tycker att Ystad tingsrätt har klarat av bra.

– Nu har det blivit vardag att ha med olika parter i en förhandling via länk. Vi har jobbat med det tidigare också men inte alls i den här utsträckningen, säger han.

Och Stefan Olsson tror att det även i framtiden kommer att fortsätta vara vanligt med förhandlingar över länk.

– Det tror jag absolut. Jag tror att vi har märkt att det här fungerar alldeles utmärkt, även i situationer där man innan kanske har varit lite tveksam till att använda det.

Här har man den största ökningen av antalet genomförda förhandlingar

Visa

Här har man genomfört flest förhandlingar det första halvåret i år jämfört med snittet för samma period 2017-2019:

  1. Blekinges tingsrätt + 19 procent.
  2. Ystads tingsrätt + 9 procent.
  3. Gällivares tingsrätt +9 procent.
  4. Stockholms tingsrätt + 8 procent.
  5. Linköpings tingsrätt + 8 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer