”Det är ju inte det värsta som kan hända när det är just Zlatan som kommer till stan”, säger Sara Wettergren (L) om att elever kan hörsamma fotbollsstjärnans uppmaning och skolka från skolan. På bilden syns Zlatan under en match mellan LA Galaxy och Toronto FC. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Zlatans uppmaning: Ge alla elever i Malmö ledigt – för att kolla på min staty

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 15.00 ska statyn av Zlatan Ibrahimović avtäckas på Malmö Stadion. Nu uppmanar fotbollsstjärnan kommunen att strunta i skolplikten och ge alla skolbarn ledigt så att de ska kunna gå på ceremonin.

– Va? Hahaha! Jag kan varken dementera eller bekräfta detta, svarar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) till Sydsvenskan.

”Malmö/Sverige Vi ses imorgon, tisdag klockan 15.00 på Malmö stadion för avtäckning av statyn. Zlatan ger ledigt till alla ungdomar från Malmö skolor att delta under ceremonin!”.

Det är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovićs uppmaning på Twitter inför dagens ceremoni i Malmö.

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö, reagerar med förvåning på Zlatans uppmaning.

– Va? Hahaha! Jag kan varken dementera eller bekräfta detta, men jag kan inte tänka mig att det skulle stämma, säger hon till Sydsvenskan.

Barnen måste gå i skolan

Sara Wettergren konstaterar samtidigt att det faktiskt råder skolplikt i Sverige, även om en av världens bästa fotbollsspelare kommer till stan.

– Han kan inte egenmäktigt ge alla ungdomar ledigt från skolan. De som väljer att gå dit kommer få olovlig frånvaro, där gäller samma sak som skolstrejken för klimatet. Sedan kanske det inte är en frånvaro som man som förälder måste vara jättearg över när det är ett såhär speciellt tillfälle, säger hon till Sydsvenskan.

Hon fortsätter:

– Det är ju en stor händelse att Zlatan själv kommer. Det finns ju värre saker att få olovlig frånvaro för. Det är ju inte det värsta som kan hända när det är just Zlatan som kommer till stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.