För tionde året i rad har konstnären Theo Janson skapat löktavlan på Skördefesten, i år med fokus på Ottenby fågelstation. Foto: Helmuth Petersson

Tioårsjubileum för omtalade löktavlan på Öland – nu är coronamotiven borta

Uppdaterad
Publicerad

För tionde året i rad kan man under Skördefesten på Öland se en stor tavla gjord av lök när man åker genom Ventlinge. Motivet är alltid en tolkning av en aktuell händelse från södra Öland.

Tusentals lökar drar varje år till sig uppmärksamhet under Skördefesten på Öland, och varje år försöker konstnären Theo Janson skapa ett verk i tiden. Förra året, när festen var inställd pryddes tavlan av små röda prickar som skulle likna coronavirus, men i år är det gladare toner.

Löktavlan i Ventlinge år 2020 Foto: Helmuth Petersson

I år är det tioårsjubileum och konstnären bakom löktavlan tycker att det är fantastiskt att intresset för löktavlan alltid är stort. Under skördefesten är det alltid någon som står och fotograferar den. 

– Ingmar på Norrgården som odlar löken, har sagt att om man fick en krona för varje foto som tas på löktavlan, så skulle man vara rik nu, säger konstnären Theo Janson och skrattar. 

Årets motiv föreställer ängshök och fyren Långe Jan där Ottenby fågelstation ligger, som i år firar 75-årsjubileum.

Inspirationen till löktavlan har de från början hämtat från Kivik i Skåne som varje år gör en tavla gjord av äpplen.  

I klippet kan du också se bilder på löktavlor från tidigare år och höra konstnären berätta mer om motiven. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.