På håll syns inga av de skador det 15 år gamla höghuset i Kalmar drabbats av. Foto: Karin Ahlgren

15 år gammalt höghus i Kalmar kan komma att rivas

Uppdaterad
Publicerad

Läppstiftet – Kalmars 15 år gamla höghus – är så illa skadat att det kan komma att rivas.

– Men det vet vi först när vi gjort en ordentlig undersökning, säger Per Stephani som är VD för Kalmarhem.

I sommar kommer de dryga 20 hyreslägenheterna i Läppstiftet att tömmas under tiden som Kalmarhem kommer att inleda en omfattande renovering av hela huset.

Husets ägare, Kalmarhem, hade förhoppningar om att man redan nu skulle känt till vilka skador som finns i huset, hur omfattande de är och vad som krävs för att åtgärda dem.

– Men vi är inte klara med det än, vi tror att vi kommer att bli klara någon gång under det första kvartalet nästa år, säger Per Stephani.

Per Stephani är VD för Kalmarhem Foto: Privat

Jämför med Ölandsbron

Men att huset drabbats av flera olika skador är klart. Det handlar om vatten som runnit in bakom fasaden och gjort att betongen har spruckit. Hur stora skador det rör sig om är Kalmarhem fortfarande inte säkra på.

– Sedan tidigare har vi åtgärdat parkettgolv som skadats av fukten och bytt ut fönster.

De åtgärder som väntar huset nu är av betydligt större omfattning.

Är det rimligt att ett 15 år gammalt hus ska vara i det skicket som Läppstiftet är?

– Nej, verkligen inte. Det är verkligen illa, det känns ungefär som med Ölandsbron som man reparerat hur många gånger som helst sedan den byggdes, säger Per Stephani.

– Men, det är lätt att vara efterklok, och det kan finnas flera orsaker till att huset är så illa skadat. Formen, att det är runt, det havsnära läget, materialvalet och så vidare.

Ingen garantitid kvar

Garantitiden för Läppstiftet har gått ut för det företag som byggde huset. Så i nuläget finns det många lösa trådar som Kalmarhem jobbar med för att kunna fatta beslut om vilka åtgärder som ska göras. Hur mycket det får kosta. Och om det är möjligt att rädda huset till en vettig kostnad.

– Men våra hyresgäster är informerade och det är i alla fall inte farligt att bo i huset, säger Per Stephani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.