Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsås kommun har inte sökt några pengar, hör varför i klippet. Foto: TT/Malvina Lindström/SVT

16 av 20 kommuner i Kronoberg och Kalmar län skippar skrotbilsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Torsås kommun tillhör den övervägande delen kommuner i landet som inte sökt Naturvårdsverkets bidrag för bortforsling av skrotbilar. I Kronoberg och Kalmar län har endast fyra kommuner sökt ersättningen sedan bidraget infördes hösten 2021.

I Torsås kommun hade man under 2020-2021 totalt 9 skrotbilar som behövdes forslas bort av kommunen. För en liten kommun som Torsås var de siffror anmärkningsvärda.

– I vissa utsatta områden har det funnits en del skrotupplagor där bland annat fordon har funnits. Man gjorde då en insats tillsammans med kommunpolisen och folkhälsosamordnare, och sedan dess har det minskat drastiskt, säger Mari Oskarsson, gatu-och parkchef i Torsås kommun.

Vraken har inte kostat

Torsås är en av de 16 kommuner i Kalmar och Kronobergs län som inte sökt Naturvårdsverkets bidrag. Bidraget innebär att kommunen kan få 5000 kronor per bortforslad bil.

En anledning till at man inte sökt bidraget är att man inte känt till det, men också att man haft en gratislösning med en lokal entreprenör.

– I och med att bildemonteringsföretaget inte tagit ut någon kostnad för bortforslandet av vraken så har vi inte haft någonting att söka från Naturvårdsverket, säger Mari Oskarsson.

Därför ska skrotbilar fraktas bort

• Skrotbilar i naturen ökar risken för föroreningar i miljön

• Bilvrak i dåligt skick kan läcka ut kemikalier i naturen

• Det finns en ökad risk att personer eller djur skadar sig på bilvrak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.