Tandläkarutrustning på en tandläkarmottagning. Foto: Bertil Ericson/TT

17 personer åtalas i stor tandvårdshärva

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen väcktes åtal mot 17 personer som misstänks för inblandning i ett omfattande bedrägeri mot Försäkringskassan.
Tre olika tandvårdskliniker, registrerade på en 42-årig Växjöbo, misstänks ha använts för systematiskt begrägeri och penningtvätt.

Polisen slog till mot ligan redan 2016 och nu kommer alltså det omfattande åtalet i vad som beskrivs som en av de största tandvårdsbluffarna som avslöjats i Sverige.

De misstänkta i härvan är både kvinnor och män i åldrarna 23-61 år hemmahörande i Växjö, Malmö och ett antal mindre skånska orter. I tre olika tandvårdsbolag, samtliga som kan kopplas till en 42-årig huvudman hemmahörande i Växjö, misstänker man att ligan systematiskt plockat ut för mycket pengar i statligt tandvårdsstöd.

Brotten ska ha skett mellan år 2012 och 2016.

Tandvårdsstöd i miljonklassen

Ett stort antal patienter som besökt tandvårdsklinikerna, som funnits i Växjö och Landskrona, har kallats att vittna om att de inte betalat patientavgift för sina behandlingar, vilket är en förutsättning för att Försäkringskassan ska betala ut tandvårdsstöd.

Totalt rör det sig om summor i miljonklassen som betalats ut felaktigt och som sedan spridits på ett flertal olika personers konton.

Den 42-åriga huvudmannen misstänks bland annat för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt penningtvättsbrott i de företag han bedöms vara huvudman. Rätten yrkar även att han ska dömas till näringsförbud i sju år.

Rättegång i höst

De övriga åtalade misstänks bland annat för att ha tvättat pengar och stått som bulvaner för 42-åringens företagsupplägg, och misstänks i många fall för medhjälp.

Rättegången kommer att hållas i höst, uppger Smålandsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer