Sysselsättningen ökar med 1700 jobb i Kalmar och Kronobergs län i år. Foto: TT

1700 nya jobb i Kalmar och Kronoberg i år

Publicerad

I dag presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för framtiden baserat på intervjuer med arbetsgivare. Och framtiden ser ljus ut – sysselsättningen kommer fortsätta att öka.

Arbetsförmedlingens nya prognos visar att antalet nya jobb i år blir ännu fler än tidigare beräknat. Det är den starka internationella konjunkturen som ligger bakom att industrijobben blir fler.

I våra industritäta län Kalmar och Kronoberg ser det också bra ut.

– Industrin går jättebra. Det är starka anställningsplaner och stark framtidstro, säger Valdete Hashani, analytiker på Arbetsförmedlingen i Kalmar län.

I år väntas sysselsättningen öka med 800 jobb i Kronobergs län och 900 i Kalmar län. Nästa år är prognosen 600 i Kronobergs län och 700 i Kalmar län, alltså något färre. Det beror på att bristen på efterfrågad kompetens är stor.

– Utvecklingen är lite svagare nästa år. Det beror på att bristsituationen ser ut som den gör. Det bromsar, säger Mario Zetino, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.