En ung man från Västervikstrakten kan vara den första i landet som begick det nya brottet blåljussabotage. Foto: TT

Angrep polisbil – 19-åring döms till fängelse för blåljussabotage

Publicerad

En 19-årig man, bosatt på en mindre ort i Västerviks kommun, döms till en månads fängelse av Kalmar tingsrätt, för att ha begått brottet blåljussabotage. 

Händelsen inträffade den första januari i år i centrala Västervik. En kamrat till den dömda 19-åringen hade omhändertagits av polisen eftersom han var berusad. 19-åringen ska då ha försökt hjälpa sin kamrat genom att hindra färden. Han slog flera slag mot polisbilen, bilen fick skador och framrutan gick sönder.  

Skärpt straff från årsskiftet 

Brottet begicks klockan 01:01 den första januari och 19-åringen kan vara den första person som begått det nya brottet blåljussabotage. Den nya lagen med skärpt straff för den som ger sig på blåljuspersonal började gälla vid midnatt, bara en timme tidigare. 

Blåljussabotage kan ge upp till livstids fängelse i grova fall. I det här fallet tas hänsyn till att mannen var 18 år när brottet begicks och han döms till en månads fängelse. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.