Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla elever på högstadieskolan har kunnat komma och hämta test på hälsocentralen under fredagen. Foto: SVT

Masstestning av skolelever efter utbrottet i Färjestaden

Publicerad

Färjestadens hälsocentral har under fredagen fått ovanligt mycket att göra när samtliga elever på Färjestadens högstadium uppmanades testa sig för covid-19 inför nästa veckas återgång till skolan. Drygt 80 PCR-tester har under fredagen skickats iväg för analys.

Efter coronautbrottet på Färjestadens högstadium i början på veckan har skolan tillsammans med hälsocentralen erbjudit PCR-tester till de lite drygt 200 skoleleverna. Det handlar om ett självtest som föräldrarna fått hämta åt barnen och sen återlämna under fredagen.

– I dag har det varit väldigt mycket tester, säger Gabriella Nilsson som jobbar på Färjestadens hälsocentral.

Två transporter med drygt 80 tester har gått över bron under dagen för att analyseras. Svar väntas eleverna få under helgen så de vet om det är säkert att gå tillbaka till skolan på måndag.

Frivilligt att testa sig

Skolan har uppmanat eleverna att testa sig, det har dock varit frivilligt att göra det. Och både testade och otestade elever får återvända till skolan på måndag. Skolan kommer heller inte att kontrollera testresultat utan litar på att eleverna tar sitt ansvar.

– Vi vill ju att att vårdnadshavarna ska ska tala om för oss om det har blivit ett positivt resultat och det hoppas vi att alla gör, säger Lena Rickardsson, rektor på Färjestadens högstadium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.