Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby kommun, hoppas kunna avsätta omkring 20 miljoner kronor i en reserv under 2024. Foto: Ricardo Garcia/SVT

45 miljoner i överskott -Ljungby hoppas kunna spara: ”Dags att bygga upp en reserv”

Uppdaterad
Publicerad

Ljungbys kommunstyrelse har beslutat att bygga upp en reserv och det finns planer på att göra en avsättning på omkring 20 miljoner kronor i år – samtidigt som skolorna går med lika mycket i underskott.

Nyligen tog kommunstyrelsen i Ljungby beslutet att ta fram riktlinjer för att kunna bygga upp en så kallad resultatutjämningsreserv.

– Vi vill vara bättre förberedda inför tuffa situationer som de vi gått igenom under de senaste åren, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby kommun.

Ljungby kommer uppvisar ett överskott på omkring 45 miljoner kronor för år 2023, enligt kommunens ekonomichef Magnus Johansson. Omkring 20 miljoner av dessa vill man placera i reserven.

– Än så länge finns det inget beslut om själva avsättningen utan vi måste se hur verksamheterna mår i slutet av året och först då kan vi ta ett sådan beslut, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd.

Barn- och utbildningsförvaltningen väntas gå med ett underskott på omkring 20 miljoner kronor och debatten om besparingar tog fart i och med KD:s uttalande om att lägga ner tre landsbygdsskolor.

– Vår idé är inte att lägga pengar i en reserv samtidigt som en förvaltning blöder, men samtidigt måste skolan bära upp sina egna kostnader och jag tycker nog att skolan har de pengar som de behöver, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby kommun.

Kommunfullmäktige väntas rösta igenom förslaget om en ny reserv i nästa kommunfullmäktigemöte den 26 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.