En mamma och hennes son kördes ihjäl på Joels väg Färjestaden på Öland sommaren 2020. Foto: Mikael Fritzon/TT

57-åring körde ihjäl mamma och son – överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

En 57-årig man som i juli 2020 körde på och dödade en mamma och hennes son i Färjestaden på Öland begär att bli frikänd i hovrätten. Tingsrätten dömde i början av februari i år mannen till 2,5 års fängelse. Nu överklagar han domen och menar att han på grund av ett sjukdomstillstånd som uppkom vid bilkörningen inte kunde förhindra olyckan.

57-åringens advokat Niklas Kapell meddelar i ett mejl till SVT Nyheter Småland bakgrunden till överklagandet:

”Min klient har överklagat tingsrättens dom och begärt att hovrätten ska frikänna honom. Min klient delar inte tingsrättens bedömning och han menar att han inte kunnat förutse eller förhindra det sjukdomstillstånd som uppkom under bilkörningen.”

Dödsolycka i Färjestaden
”Min klient har överklagat tingsrättens dom och begärt att hovrätten ska frikänna honom”, skriver 57-åringens advokat Niklas Kappel. Foto: SVT/ Niclas Wimmerberg

Den 57-årige föraren dömdes i Kalmar tingsrätt för vållande till annans död, grovt vållande till annans kroppskada och grov vårdslöshet i trafik.

Körde ihjäl två personer

Det var i juli 2020 som en familj från Skåne precis hade anlänt till en campingplats i Färjestaden på Öland.

Mamman, pappan och deras två barn tog en runda med sina cyklar. På vägen genom ett sommarstugeområde i anslutning till campingen kom en bil i hög hastighet plötsligt farande.

Familjen blev påkörd. Mamman och ett av barnen omkom i samband med olyckan. Strax innan hade 57-åringen kört mycket nära en annan familj som gick utmed den lilla vägen.

Lider av epilepsi

Under rättegången i tingsrätten som hölls i november månad ifjol menade försvaret att mannen vid tillfället drabbats av en okänd sjukdom.

Åklagaren hävdade att 57-åringen lider av ett epilepsiliknande tillstånd som triggas vid stresspåslag, och att han känt till detta. Eftersom olyckan inträffade under ett sådant anfall så skulle mannen hållas ansvarig för det som hände.

Den bedömningen gjorde även Kalmar tingsrätt, som dömde mannen. En dom som nu alltså överklagas till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet