Unga nybörjarhönor lägger ibland jättestora ägg enligt experten Åsa Odelros

Äggexperten om jätteägget: ”Kan handla om en höna som är nybörjare på att värpa”

Uppdaterad
Publicerad
Det gigantiska ägget i Kosta kan handla om ett nybörjarmisstag från hönans sida. Det menar äggexperten Åsa Odelros.

När Stig Johansson i Kosta vaknade upp i måndags hade han ett gigantiskt ägg i sitt hönshus. Ägget vägde 110 gram, vilket gjorde Stig Johansson förundrad. Men enligt Åsa Odelros, rådgivare i ekologisk fjäderfäproduktion, så finns det flera möjliga förklaringar.

Hönan som värpte ägget skulle kunna bära på en sjukdom som gör att mer material koncentreras innanför skalet. Äldre höns lägger som en regel större ägg men mindre frekventa ägg än yngre höns, berättar Åsa Odelros, rådgivare i ekologisk fjäderfäproduktion.

– När hönan blir äldre så lägger hon större ägg eftersom hon gör en liten paus mellan äggen. Äldre höns lägger de tyngsta äggen men jag skulle inte tro att de blir stå stora som 110 gram, säger Åsa Odelros och syftar på Stig Johansson i Kostas ägg.

Antagligen två gulor

Enligt Åsa Odelros så handlar det i Stigs fall istället med all sannolikhet om ett fenomen som främst drabbar unga hönor. När unga hönor lägger ägg kan det hända att två äggulor passerar äggledaren på en och samma dag .

– Då blir det ett extra stort ägg av det hela eftersom hönan måste lägga äggvita och äggskal runt hela paketet. Det händer titt som tätt, särskilt för de unga hänorna som är nybörjare på att värpa. Om man öppnar ägget så kan man se om det har två äggulor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet