Chefsåklagare Pär Andersson leder just nu förundersökningen mot de fem frihetsberövade personerna i Malmö som är misstänkta för att vara inblandade i grova bedrägerier mot småsparare i landet. Foto: Fredrik Sanberg TT

Åklagare om bankbedrägerierna: Svårt att få tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen greps två grupperingar i Malmö misstänkta för att ha lurat till sig stora summor från småsparare i landet. Men de som drabbas av bedragarna kan få svårt att få tillbaka sina pengar, menar chefsåklagaren Pär Andersson.

Ett vanligt tillvägagångssätt vid bedrägerierna är att pengarna på några sekunder plockas från kontot för att sedan tas ut i kontanter av en så kallad målvakt. När polisen kommer in i bilden är pengarna för länge sedan borta. 

– Målvakternas konton är inte så svåra att hitta men personerna som agerar bakom dem är svåra att komma åt, säger Pär Andersson, chefsåklagare. 

Omsätter pengarna i klockor

När pengarna plockats ut som kontanter är det inte ovanligt att de senare används till att köpa smycken eller dyra klockor. 

– Man omsätter pengarna i till exempel dyra klockor för någon miljon. Tyvärr är det sällan att vi sedan hittar dem, säger Pär Anderson. 

Enligt Pär Andersson lyckas bankerna i vissa fall spärra transaktionerna innan pengarna plockas ut i kontanter och de kan då föras tillbaka till de drabbade.  

Svårt att få tillbaka pengar

Men i de fall transaktioner inte direkt upptäckts kan det, trots att gärningsmän döms, bli svårt för de drabbade att bli kompenserade. 

– Vi kan få en dom på att de har en betalningsskyldighet till målsägarna men om de i slutändan ska få tillbaka pengarna beror på om den dömda har några pengar som Kronofogden kan driva in, säger Pär Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.