Åklagare Åsa Adolfsson kommer att yrka på ett högt fängelsestraff för 58-åringen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Åklagare vill se högt straff för 58-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Vice chefsåklagare Åsa Adolfsson kommer att yrka på ett högt fängelsestraff för 58-åringen. Hon delar även riksåklagare Anders Perklevs åsikt att det generellt krävs hårdare straffsatser för återfallsförbrytare i trafiken.

I dag inleddes rättegången vid Kalmar tingsrätt den en 58-årig man bland annat står åtalad för grovt vållande till annans död, efter dödsolyckan i Skrika utanför Fliseryd.

Åklagare Åsa Adolfsson säger att hon kommer att yrka på ett långt fängelsestraff för 58-åringen.

Dödsolyckan i Fliseryd

– Han har kört bil påverkad utan körkort och att han då har kört ihjäl människor och har även gjort så att en man blivit svårt skadad.

”Kört konsekvent utan körkort”

58-åringen åtalas även för en rad andra brott, bland annat för ett flertal andra trafikolyckor och drograttfylleri.

Så sent som en vecka innan dödsolyckan i Skrika orsakade han en olycka på samma länsväg när han körde ut från en utfart utan att se sig för. Då smet han från olycksplatsen i en annan bil.

Hur ser du på påföljden med tanke på att han misstänks för flera fall av olovlig körning och rattfylleri?

– Det spelar roll så tillvida att att man kan ju se att han konsekvent kört bil utan körkort och påverkad. Så visst höjer det straffvärdet. Men ett enskilt rattfylleri eller en enskild olovlig körning har inte särskilt högt straffvärde, tyvärr.

Håller med riksåklagaren

Tidigare i dag uppmärksammade riksåklagare Anders Perklev dödsolyckan i Fliseryd och riktade kritik mot lagstiftningen kring rattfylleri.

– Jag delar absolut hans uppfattning. Regelverket i dag och den lag som finns gör att det är väldigt korta straff, oftast böter. Det ska till en stor mängd olovliga körningar för att det ska bli fängelse och då är det väldigt korta fängelsestraff som döms ut. Det är enligt den praxis som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Fliseryd

Mer i ämnet