Riksåklagare Anders Perklev hoppas på en skärpt lagstiftning i framtiden. Foto: SVT

Riksåklagaren uppmärksammar dödsolyckan i Fliseryd

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagare Anders Perklev riktade kritik mot lagstiftningen kring rattfylleri redan för två år sedan. Efter dödsolyckan i Fliseryd är frågan aktuell på nytt.

Anders Perklev ville att straffet för rattfylleri och olovlig körning skulle skärpas redan för två år sedan, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Efter den tragiska olyckan utanför Fliseryd i slutet av juni som misstänks ha orsakats av en 58-årig man som ska ha varit påverkad av narkotika och som har ett 40-tal brottsmisstankar mot sig det senaste halvåret, uppmärksammar nu riksåklagaren ämnet på nytt.

— Konsekvensen blir ju att personen i fråga kan fortsätta att begå brott alldeles omedelbart. Det kan upplevas som rent stötande och innebär ju att man i praktiken inte har några medel för att hindra fortsatt brottslighet, säger Anders Perklev.

— Det här skapar frustration, bland annat hos polisen, när personerna som troligtvis återfaller i brott måste släppas.

TV: Riksåklagaren kommenterar straffskalan

Rättegång

Anders Perklev vill att straffet för rattfylleri och olovlig körning ska skärpas, så att åklagare kan häkta för de brotten. Om brotten kan ge ett års fängelse har åklagare möjlighet att anhålla och begära personen häktad. Men ännu har inget hänt.

– Det är ett välkänt problem, det här att det finns ett antal personer som gång på gång återfaller i den här typen av brott. Jag tycker att det är dags med en lagändring efter den långa tid som frågan har debatterats, säger Perklev.

I dag inleds rättegången mot den 58-årige mannen vid Kalmar tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan i Fliseryd

Mer i ämnet