Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hovrätten har resonerat helt felaktigt. Det säger kammaråklagare Kjell Jannesson sedan Göta hovrätt under gårdagen mildrade domen mot den 57-årige man som sommaren 2020 förorsakade två dödsfall sedan han kört bil trots ett allvarligt sjukdomstillstånd. Foto: Karin Ahlgren

Åklagaren vill att dödsolyckan i Färjestaden på Öland drivs till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

-Jag är inte nöjd. Hovrätten har resonerat helt felaktigt.

Det säger kammaråklagare Kjell Janneson sedan Göta Hovrätt under gårdagen mildrade domen mot den 57-årige man som sommaren 2020 förorsakade två dödsfall sedan han kört bil trots ett allvarligt sjukdomstillstånd.

Hovrätten dömer mannen till en villkorlig dom och böter.

– Jag tycker att hovrätten dragit felaktiga slutsatser och tagit alldeles för lätt på att mannen kände till sitt sjukdomstillstånd, säger kammaråklagare Kjell Janneson och fortsätter:

– Det är ett fruktansvärt farligt och medvetet risktagande han gjort. Han har vetat om det här och ändå kört bil. dessutom hade han problem redan under färden till Öland.

Hur tror du att hovrätten resonerat?

– Det finns en tendens inom rättsväsendet att man hellre friar än fäller och kanske att det går lite för långt ibland, säger Kjell Jannesson.

Vill att fallet överklagas till Högsta domstolen

Vad tänker du om framtiden för den här domen, tänker du att det blir fritt för folk att köra med alla möjliga slags trafikfarliga sjukdomstillstånd?

– Ja, tyvärr kan det bli så. Nu blev han ju visserligen dömd, men det sänder inga bra signaler att man ska kunna komma undan som det blivit i det här fallet.

Kjell Janneson yrkade på ett långt fängelsestraff i samband med tingsrättsförhandlingen då mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Själv kan Kjell Janneson inte överklaga hovrättens dom men kommer att vända sig till Riksåklagaren för att få en bedömning om fallet kan överklagas till Högsta domstolen.

KLIPP: Dödsolyckan på Öland – det här har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.