Hör åklagaren Emma Berge berätta det senaste i mordutredningen. Foto: Olof Peterson/SVT, Carl Carlert

Åklagaren kräver maximalt straff för 19-åring efter mordet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Emma Berge vill att 19-åringen som enligt henne höll i vapnet vid mordet på Bokelundsvägen i Växjö, ska dömas till 14 års fängelse. 18-åringen, som ska ha kört elsparkcykeln, ska också dömas till fängelse men hon preciserar inte hur länge. Det stod klart efter att rättegångsförhandlingarna avslutats på fredagen.

– Det rör sig om en avrättningsliknande situation där man inte haft möjlighet att värja sig, säger Emma Berge bland annat till SVT Nyheter Småland som motivering till sitt yrkande.

Hade mordet skett efter den första januari i år hade 19-åringen däremot kunnat dömas till samma straff som en vuxen, det vill säga 18 års fängelse. Då togs nämligen straffrabatten bort för allvarligare brott begångna av personer som fyllt 18 år vid tiden för brottet. 

Vill se fängelse för båda

Även för 18-åringen, som var 17 år när mordet skedde och som enligt åtalet körde elsparkcykeln, vill Emma Berge se fängelse. Hon vill dock inte precisera under hur lång tid.

– Men vi ser inte att det är tillräckligt med sluten ungdomsvård i fyra år för ett så pass allvarligt brott, säger Emma Berge.

Hon vill också att 18-åringen ska utvisas ur landet efter avtjänat straff.

18-åringens försvarare argumenterade enligt P4 Kronoberg, som var på plats i rättssalen, för att hans huvudman ska frias helt och för att han ska slippa utvisning även om han döms.

Fortsatt häktade med restriktioner

Rätten beslutade efter överläggningen att båda tonåringarna ska vara fortsatt häktade med restriktioner.

– Det här talar för att båda kommer att dömas, säger Emma Berge.

Samtidigt lägger hon in en brasklapp för att rätten kommer att ha fortsatta överläggningar i frågan om exempelvis påföljd eftersom målet är så stort. Då kan de komma till annan slutsats i fråga om häktningen. Domen meddelas den 3 juni.

I en tidigare version av den här texten stod det att åklagaren yrkade på livstidsstraff för båda tilltalade. Detta stämmer inte. Det korrekta är alltså att Emma Berge vill att 19-åringen döms till det hårdast möjliga straffet enligt den lagstiftning som gällde vid tiden för mordet.

Se SVT:s reporter sammanfatta vittnesförhören i rätten under onsdagen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattar SVT Smålands reporter Ida Andersson dagen från Attunda tingsrätt. Foto: SVT/Kajsa Oscarson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer