Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutboendet i Västervik kan stängs i juni efter beskedet från Västerviks kommun, säger volontären Linda Åkerman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akutboendet kan stängas efter beskedet från Västerviks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den nya ”tak-över-huvud-garantin” från Västerviks kommun innebär att akutboendet i Pingstkyrkan kan stängas, något som organisationen Vinternatt är besviken över.

Efter att en hemlös man dog på en offentlig toalett i Västervik slöt kommunen avtal med pingstkyrkan om ett natthärbärge för hemlösa.

Under tisdagen kom beskedet att Västerviks kommun inte kommer att fortsätta finansiera akutboendet i Pingstkyrkan. Genom finansieringen uppger grundaren av Vinternatt, Linda Åkerman, att de kunnat ha två nattjänster. Men utan finansieringen kan boendet inte drivas och behöver enligt Linda Åkerman stänga 1 juni då det krävs en anställd som har kontakt med bland annat räddningstjänsten.

Mer kontakt med socialtjänsten

Tanken med kommunens nya garanti är att utsatta människor, om de uppfyller kommunens krav, kan få boende på vandrarhem och tanken är att personerna ska ha mer kontakt med socialtjänsten för att komma in i samhället. Organisationen Vinternatt menar att det egentligen är en gammal modell.

– Att man återgår till ett gammalt koncept som inte fungerar är så nonchalant, säger Linda Åkerman, volontärarbetare på Vinternatt.

”Förtvivlade”

Linda Åkerman berättar att människorna som påverkas av stängningen av akutboendet är förtvivlade över beslutet.

– De är uppgivna och känner sig överkörda och nonchalerade, säger Linda Åkerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.