Ljuslyktor hade under onsdagen ställts ut utanför dörren in till toaletten i Västervik där mannen i 60-årsåldern hittades död. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Akutlösning för hemlösa i Västervik efter dödsfall på toalett

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en hemlös man i 60-årsåldern hittats död på en offentlig toalett i Västervik på tisdagsmorgonen har kommunen agerat och öppnat ett tillfälligt akutboende för hemlösa.

– Vi har försökt hitta en lösning för hemlösa sedan ett par veckor tillbaka på grund av kylan. Den oerhört tragiska händelsen på torget har så klart påverkat och gjort att vi fick en väldigt provisorisk lösning på plats igår kväll, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd.

Han är själv väldigt påverkad av det som hänt.

– Det är fruktansvärt tråkigt och jag är väldigt ledsen.

Boendet som öppnades i all hast på tisdagskvällen har det han kallar för låga trösklar.

– I vanliga fall brukar det vara ett krav att vara nykter och drogfri för att få sängplats och lite mat. Men beroende är en sjukdom och inget som man blir av med bara sådär.

Finnas tillsvidare

Mycket av logistiken kring boendet är oklar, men Harald Hjalmarsson hoppas det ska klarna den närmsta tiden.

– Boendet kommer finnas kvar tillsvidare, men vi behöver diskutera en mer långsiktig lösning där det är viktigt med samarbete mellan bland annat olika frivilliga organisationer och kommunen.

Kommunen JO-anmäld

Dödsfallet på den offentliga toaletten har även fått partiet Socialisterna i Västervik att JO-anmäla Västerviks kommun.

– Jag känner mig ganska frustrerad över att en människa ska behöva dö inne på en toalett i minusgrader. Kommunen har ett ansvar för alla medborgare, säger Jenny Svensson, ledamot i kommunfullmäktige för Socialisterna.

– Jag har inte så mycket att säga om anmälan. Jag har försökt fokusera på att lösa situationen genom att lyckas få till stånd det här tillfälliga boendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I februari 2023 intervjuade SVT Joakim Nyman, socialchef i Västerviks kommun om avsaknaden av kommunalt akutboende för bostadslösa i Västervik. Hör delar av intervjun i klippet ovan. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.