Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På broar som denna kan älgar och andra djur så småningom passera riskfritt över väg 25. Foto: Illustration: Trafikverket

Här ska älgarna få en egen väg – riskfri passage över 25:an

Publicerad

Om ett par år ska älgarna kunna gå på en egen bro över väg 25, utan risk vare sig för bilförare eller älgar. Trafikverket planerar för flera så kallade faunapassager för att öka säkerheten öster om Växjö.

Trafikverket bedömer att det rör sig mycket vilt kring väg 25 öster om Växjö. På de sträckor där viltstängsel saknas är vitolyckorna många, och på de ställen det finns staket, skapar det istället en barriär för djuren.

– Syftet är att öka säkerheten för trafikanterna. Men även för djuren som kan röra sig mer fritt, säger Rebecca Seller, projektledare på Trafikverket.

Åtta nya passager

Totalt rör det sig om åtta passager av olika slag. Lite mindre för småvilt, som exempelvis utter, så den kan röra sig mellan vattendragen. Men också större i form av broar över vägen, där bland annat älgarna kan gå över.

– Vi har placerat passagerna där vi vet det finns viltstråk och där naturen tillåter, så vi kommer att leda djuren rätt, säger Rebecca Seller.

Byggstart om två år

Projektet är nu ute på samråd, och det är möjligt att lämna in synpunkter till Trafikverket. Redan om två år är det tänkt att spaden ska sättas i marken, och responsen så här långt har varit god.

– Än så länge har vi mött väldigt bra reaktioner. Det är många som är positiva. Många pendlare ser att det är många djur på vägsträckan, säger Rebecca Seller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer