Sven Erik Alhem äe ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Sven-Erik Alhem: Fler unga måste få sitt fall prövat i domstol

Publicerad

Nu växer kraven på att fler fall där minderåriga misstänks för allvarliga brott ska avgöras i domstol. Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, menar att det är en viktigt ur rättssäkerhetsynpunkt.

När en person som är under 15 år misstänks för ett brott avgörs skuldfrågan aldrig genom en sedvanlig rättegång. Men det finns ändå en möjlighet att ta upp fallet i en domstol genom så kallad bevistalan. Men sådana är ovanliga i Sverige. För ovanliga menar Sven-Erik Alhem, som lyfter Kevin-fallet som det värsta skräckexemplet.

– Två barn blev utpekade som mördare under lång tid av sitt liv. Sedan gör man om alltihop och låter domstol pröva och allt rämnar, säger han till SVT.

Misstänkt mord på HVB-hem

Inte bara äppelpallning

Enligt Sven-Erik Alhem är rättssäkerheten i fara genom det nuvarande systemet.  

– Man tänker sig i första hand att barn gör sig skyldiga till äppelpallning och då är det ju onödigt att dra det till domstol. Men gäller det mord, försök till mord, våldtäkt, rån eller annan grov brottslighet som faktiskt barn gör sig skyldiga till, då ska man ha en rättssäker handläggning som innebär att det är en domstol som bestämmer om skuld har förelegat, säger Sven-Erik Alhem.

Det är bara den misstänktas vårdnadshavare, socialtjänsten i de fall där den misstänkta är omhändertagen, eller Socialstyrelsen som kan kräva att fallet avgörs i domstol genom en bevistalan. Men Sven-Erik Alhem vill att det ska vara åklagare som har rätt bestämma om ärendet ska avgöras i domstol, precis som de har i ärenden som rör vuxna. 

”Katastrof att åklagaren inte är självständig”

– Självklart ska åklagaren ta ställning till om man bör föra bevistalan. Det är en katastrof att åklagaren inte är självständig och kan bestämma. 

Och Sven-Erik Alhem har stöd av en majoritet av riksdagens partier och Barnombudsmannen i sin åsikt.

– Det finns förutsättningar för betydligt fler bevistalansfall. Man ska låta domstol pröva skuldfrågan i betydligt fler fall när det gäller allvarlig brottslighet där barn är förövare. Det är en rättssäkerhetsaspekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet