Jaktkort för jaktåret 2017-2018. Foto: Kristin Renulf/SVT

Allt färre skaffar jaktkort

Publicerad

Drygt 17 000 personer fick jaga i Kalmar och Kronoberg förra året och det har skett en minskning i båda länen.

Under 2017/2018 löste 7 771 personer i Kronobergs län och 9591 personer i Kalmar län jaktkort, det visar siffror från Naturvårdsverket. 

I Sverige var det cirka 283 000 personer löste statligt jaktkort förra jaktåret och antal jaktkort har kontinuerligt minskat de senaste fem åren, både i våra två län och i hela landet. 

– Vad det beror på har vi också undrat över. Vi har beställt en utredning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitetet, som kommer att leverera en rapport där vi hoppas att vissa frågor kring detta besvaras, säger Daniel Bladh, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. 

Jaktkortet visar att viltvårdsavgiften är betald och att en person är berättigad att jaga i Sverige. Jaktkortet gäller i ett år, från 1 juli till 30 juni, och måste förnyas varje år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer