Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Yngvesson är processledare i Alvesta kommun och kartlägger hur frånvaro ser ut bland alla grundskoleelever i kommunen. Det är ett projekt för att tidigt upptäcka och förhindra att frånvaron ska bli ännu större. Foto: SVT/TT

Alvesta kommun kartlägger all frånvaro i grundskolan: ”Man missar ett helt läsår”

Uppdaterad
Publicerad

Alvesta är en av 26 kommuner i landet som kartlägger alla grundskoleelevers frånvaro för att få en unik bild av varför elever inte går till skolan.

Alvesta är en av 26 kommuner i landet som är med i projektet, UP 2, som drivs av Sveriges kommuner och regioner, SKR. I projektet arbetar kommunerna med skolfrånvaro på olika sätt.

Att kartlägga frånvaro och tidigt upptäcka ökande frånvaro är en del.

– Vi följer närvarostatistiken, om en elev är hemma vissa veckodagar och undviker vissa lektioner. Vi kartlägger grupper och vad som driver frånvaro i Alvesta kommun så att vi kan sätta in åtgärder för att förhindra det, säger Eva Yngvesson, processledaren i Alvesta kommun.

”Missar ett läsår”

Under vårterminen 2023 hade 43 procent av eleverna i grundskolan i Alvesta kommun minst 10 procents frånvaro, enligt Eva Yngesson.

– Vi har funderat på vad det betyder för lärandet och tittar man på grundskolan som pågår i tio år och man missar tio procent så missar man ett helt läsår, säger hon.

Olika skolnivåer

Det är upp till varje kommun som deltar i projektet att välja vilken skolnivå man vill utvärdera. Alvesta kommun har valt grundskolan, andra har valt gymnasiet eller utbildningar i det kommunala aktivitetsansvaret.

– I förlängningen ska det leda till att fler fullföljer studier, att trivsel och närvaro ökar, säger Gunnar Anderzon, utredare på SKR.

Saknar nationell kartläggning

Eva Yngvesson får genom kartläggningen en helheltssyn över frånvaron i alla kommunens skolor. Nationell statistik över hur frånvaron ser ut bland grundskoleeleverna skulle hjälpa kommunerna, menar Eva Yngvesson.

Projektet pågår i två år och det här läsåret handlar, enligt Eva Yngvesson, om att kartlägga, analysera och rikta insatser. Nästa år ska bland annat skolpersonal utbildas om skolanknytning och hur lärare tidigare kan upptäcka frånvaro.

Kommuner som deltar i UP 2

Alvesta, Växjö, Västervik, Kinda, Laxå, Storfors, Ånge, Töreboda, Storuman, Lycksele, Kungsbacka, Helsingborg, Borås, Mölndal, Norrköping, Öckerö, Hedemora, Timrå, Säffle, Mariestad, Kävlinge, Varberg, Ekerö, Falköping, Katrineholm och Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.