Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Resurshunden Azlan är en del av närvaroteamet i Alvesta sedan i höstas. Foto: SVT

Resurshunden Azlan spelar bingo i Alvesta – hjälper elever till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas är Azlan en del av närvaroteamet i Alvesta kommun. En gång i veckan kommer han med sin hundförare till lokalen Skutan, där elever som har frånvaroproblematik i skolan får stöd av närvaroteamet.

Azlan är sex år och av rasen australian sheperd. Tillsammans med sin resurshundförare, Mia Berggren-Lindström, kommer han en gång i veckan till undervisningslokalen Skutan, där ett 20-tal elever just nu får stöd av Alvesta kommuns närvaroteam.

– Det kan vara att Azlan är sällskap när någon läser. Det kan handla om att en elev bryter isoleringen hemifrån och kommer till annan miljö där det inte ställs krav på undervisning, berättar Mia Berggren- Lindström.

En motivationshöjare

Successivt byggs ett förtroende upp mellan närvaroteamet, Azlan och eleven.

– Man spelar bingo, spelar alfapet och räknar matte till exempel, han skapar gemenskap, säger Mia Berggren- Lindström.

Azlan började i teamet i höstas.

– Han är en motivationshöjande insats för att successivt få eleven att gå tillbaka till skolan, säger Malin Nelson, lärare i närvaroteamet.

I lokalen Skutan finns också Azlans kollegor i närvaroteamet. Skutan ska fungera som en sluss tillbaka till den ordinarie undervisningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar läraren i närvaroteamet, Malin Nelson, vad den särskilda undervisningsgruppen har för påverkan på elever som har frånvaroproblematik. Foto: SVT

”Ingen robot”

Även om Azlan är van vid människor och utbildad resurshund så måste hans förare tänka på säkerheten.

– Jag måste hela tiden läsa av honom och se att han trivs. Jag tvingar honom aldrig till något och han är kopplad inomhus för att jag ska vara bredvid honom hela tiden och kontrollera honom så att det inte ska ske olyckor. Trots allt så är han en hund, ingen robot, avslutar Mia Berggren- Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.