Det är stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna satsar på elevhälsa. Foto: Arkiv

Stora skillnader i satsning på elevhälsa

Publicerad

Alvesta satsade minst på elevhälsa under 2016 i vårt område – och Markaryd mest. Det visar färsk statistik från Skolverket.

Bland kommunerna i Kronobergs och Kalmar län är Alvesta den kommun som satsar minst pengar på elevhälsa – 1 550 kronor per elev och år. Markaryds kommun toppar samma lista med 5 880 kronor. Siffrorna gäller statistik från 2016 och kommer från Skolverket, och det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt den.

Satsar på närvaroprojekt

I Alvesta kommun är chefen för utbildningsförvaltningen nöjd med de pengar som har satsats på elevhälsa.

– Det är svårt att dra slutsatser av de här summorna. Vi kan säkert bli bättre på elevhälsa men jag tycker inte det finns något direkt som vi har missat i vår satsning. I år har vi till exempel förstärkt med en kuratorstjänst, säger Carsten Wulf, förvaltningschef i kommunen.

Och enligt chefen finns det saker som Alvesta ska satsa mer på framöver när det gäller elevhälsa.

– Just nu jobbar vi med ett närvaroprojekt där vi fokuserar på elever som har hög frånvaro från skolan, säger Carsten Wulf.

I Kalmar län är Mönsterås den kommun som satsade minst pengar i elevhälsa under 2016 – 2 180 kronor per elev och år. Och Torsås kommun lade mest – 4 770 kronor.

Många faktorer avgör elevernas hälsa

Men det finns inget direkt samband mellan pengar till elevhälsa och hur elever faktiskt mår, påpekar Håkan Sandström, undervisningsråd vid Skolverket.

– Tänk dig skolor där eleverna har stort behov av stöd och där man bestämmer sig för att satsa mycket på elevhälsa. Vid sådana skolor kan det statistiskt feltolkas som att pengar till elevhälsa leder till att elever mår sämre. Det är en felaktig slutsats, för man måste förstå vad som ligger bakom siffrorna för att få ett relevant sammanhang, säger han.

Elevhälsopengar i våra kommuner

Kronobergs län

Markaryd, 5 880 kronor

Tingsryd, 2 970 kronor

Lessebo, 2 580 kronor

Älmhult, 2 470 kronor

Uppvidinge, 2 240 kronor

Ljungby, 2 020 kronor

Växjö, 1 770 kronor

Alvesta, 1 550 kronor

Kalmar län

Torsås, 4 770 kronor

Oskarshamn, 4 700 kronor

Emmaboda, 3 430 kronor

Högsby, 3 350 kronor

Kalmar, 3 110 kronor

Mörbylånga, 2 940 kronor

Vimmerby, 2 830 kronor

Hultsfred, 2 790 kronor

Västervik, 2 780 kronor

Borgholm, 2 720 kronor

Nybro, 2 510 kronor

Mönsterås, 2 180 kronor

Källa: Skolverket (nyhetsbyrån Siren har gjort sammanställningen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.