Anhöriginvandring förenklar livet

Uppdaterad
Publicerad

De somalier som kommer till Småland via anhöriginvandring kommer förmodligen att göra det enklare för de som redan är här att integreras.

Det tror Lessebo kommun som liksom många andra svenska kommuner under året kommer ta emot måmga somalier. Till Lessebo väntas omkring 100 somalier i år.

Abdiweli Mohammed är 32 år och har bott i Sverige länge. Nu har han fast jobb på Lessebo kommun som handledare på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Hans fru kom hit för tre år sedan innan det blev svårt för somalier att ta sig in i Sverige på grund av att deras id-handlingar inte ansågs giltiga.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Och för Abdiweli betydde det att han kunde börja rota sig i det svenska samhället och bygge upp ett liv tillsammans med sin fru.

Kan introduceras bättre

Abdiweli Mohammed får medhåll av Katarina Olander som är den tjänsteman på Lessebo kommun som har ansvar för att ta emot de 35 vuxna och 65 barn som med hjälp av DNA-test nu kan bevisa att de är släkt med somalier som bor i Lessebo kommun.

– Just nu mår de här familjerna väldigt dåligt och har svårt att koncentrera sig. Får de hit sina familjer så tror jag att vi kan introducera dem mycket bättre, säger Katarina Olander enhetschef på Arbete och integration i Lessebo kommun.

Men kommunerna får ingen ersättning för de personer som kommer hit som anhöriginvandrare om deras familjemedlemmar har bott i Sverige i mer än två år. Ett problem eftersom många av de Somalier som i dag bor i Lessebo själva går i skolan och lever med försörjningsstöd.

– Nu blir det så mycket uppmärksamhet för att alla kommer på en gång. Men hade man inte krävt id-handlingar så hade de ju kommit i alla fall, men i olika omgångar. Men det är klart att det blir en utgift, säger Abdiweli.

Men utgifterna kan senare bli inkomster, menar Abdiweli. Han ser en framtid i Lessebo.

– Kanske köper vi hus och min fru planerar att utbilda sig till sjuksköterska, säger han till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Mer i ämnet