Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anna-Lena Eriksson i Alebo har vindkraft inpå knuten – får inte rätt till ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Lena Eriksson i Alebo utanför Mönsterås pausade sin ridskoleverksamhet när vindkraften byggdes nära hennes gård. Men eftersom den redan är byggd omfattas hon inte av den nya rätt till ersättning för närboende som regeringen föreslog på torsdagen.

– Det är ju katastrof, säger hon till SVT Småland.

I februari 2020 berättade SVT Småland om den vindkraftspark som planerades i Alebo i Mönsterås kommun och den oro som det väckte hos den lokala ridklubben, Bätteropps hästsällskap.

Anna-Lena Eriksson äger gården och drev tidigare ridskolan i samarbete med klubben. När beskedet om vindkraften kom, pausade hon verksamheten. Nu finns ett fåtal ridskolehästar kvar som har köpts av medlemmar i klubben. Men någon ridskola bedrivs inte längre. 

– Klubben har gått från omkring 200 medlemmar till omkring 25, och de som inte hade varken pengar eller möjlighet att köpa egen häst har gått till andra ridskolor, säger Anna-Lena.

Omfattar inte redan byggda verk

I den vindkraftsutredning som regeringen la fram på torsdagen, finns flera förslag som går ut på att närboende till vindkraft kompenseras ekonomiskt. Ett av dem är att de som bor inom en viss radie kan få gratis el och kontant ersättning av bolagen. Men de skulle också kunna få rätt att lösa in sina fastigheter till det marknadsvärde som skulle ha gällt om vindkraften inte byggts.

Ersättningar som dock inte omfattar de som bor vid redan bygga vindkraftsparker. Anna-Lena Eriksson skulle alltså bli helt utan kompensation, även om förslaget går igenom.

– Det är ju katastrof att inte ersätta oss som bor intill så här nya anläggningar, det här driftsattes för bara ett år sen, säger hon till SVT Småland.

Har fått vindbonus – använts till att laga staket

Ridklubben har visserligen fått så kallad vindbonus från bolaget som äger vindkraftverken. Men det är pengar som det är frivilligt för bolagen att betala, och de kan enbart betalas ut till föreningar.

– De pengarna har klubben kunnat använda för att till exempel laga staketet på banan där de håller tävlingar och en del annat. Men jag som företagare har inte fått några pengar trots att det påverkat även mig, säger Anna-Lena Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.