Kommunstyrelsens ordförande i Växjö är inte förvånad att asylsökande fortsätter att bosätta sig i kommunens utpekade områden. Foto: Fredrik Sandberg/TT och SVT

Anna Tenje (M) om undantaget i EBO-lagen: ”Tandlös”

Publicerad

Trots att asylsökande blir utan dagersättning om de väljer att bo i Braås, Lammhult, Araby eller Teleborg i Växjö kommun så fortsätter asylsökande att bosätta sig där. ”Den här lagstiftningen var nog ganska tandlös om man på riktigt vill komma till bukt med problemen med segregationen” säger Anna Tenje (M) – kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Bakgrunden är regeringens beslut om att 32 kommuner i landet sedan sommaren 2020 fått möjlighet att göra undantag från Lagen om eget boende (EBO-lagen) som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag.

Får ej dagersättning

Undantaget innebär att asylsökande som flyttar till de utsatta områden utpekade av kommunen, inte längre har rätt till dagersättning.

Växjö är den enda kommunen i Kronoberg och Kalmar län som finns med, och här har fyra områden pekats ut – Braås, Lammhult och stadsdelarna Araby och Teleborg. Men trots att de blir utan dagersättning har 22 asylsökande under det sista halvåret 2020 ändå valt att bosätta sig i något av de utpekade områdena i kommunen.

Totalt fanns 107 asylsökande med eget boende i kommunen den 1 januari 2021.

– Den här lagstiftningen var nog ganska tandlös om man på riktigt vill komma till bukt med problemen med segregationen, säger Anna Tenje(M).

Avskaffa EBO helt

Anna Tenje säger sig inte vara förvånad över att asylsökande fortsätter att bosätta sig på de utpekade platserna men menar att det ändå var bättre än att inte göra någonting.

– Visst, 22 valde att bosätta sig där, men de flesta gjorde ju det inte.

Mottagandet har under det senaste året varit lågt och för att utvärdera hur undantaget i EBO-lagen fallit ut behöver siffrorna tittas på över tid.

– Vi får analysera de här siffrorna men förslaget om att avskaffa EBO helt och hållet finns fortfarande på bordet för min del, säger Anna Tenje (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.