Britt-Louise Berndtsson, ordförande för studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg hoppas att handpappersbruket i Lessebo ska blomstra på nytt som besöksmål i glasriket. Foto: SVT Arkiv/Emelie Helldén

Handpappersbruket får nya ägare

Uppdaterad
Publicerad

Anrika Lessebo handpappersbruk får nya ägare. Studieförbundet vuxenskolan klubbade under torsdagen igenom beslutet att ta över verksamheten.

Handpappersbruket har legat nere sedan förra sommaren, men redan på måndag flyttar studieförbundet in och påbörjar återuppbyggnaden av verksamheten. Planen är att återigen producera papper i fabriken, på kommersiell basis.

– Vi är ju inga experter på att göra handgjort papper men vi behövde byta lokal i Lessebo och då kom frågan upp. Vi ser en möjlighet att kunna utöka vårt utbud inom folkbildning, samtidigt som vi är flera stycken brinner för det här stället, säger Britt-Louise Berndtsson, ordförande för studieförbundet Kronoberg.

Kurser i att tillverka papper

För ändamålet har man skapat ett särskilt bolag som är separerat från folkbildningsverksamheten. Startkapitalet kommer från olika uppdragsutbildningar som Studieförbundet hållit genom åren, och är alltså inte skattepengar, betonar Britt-Louise Berndtsson.

Lokalen i Lessebo kommer också att användas till Studieförbundets ordinarie utbildningsverksamhet, som kan komma att utökas med exempelvis kurser om hur man handtillverkar papper, konserter och poesikvällar.

Gamla anställda får komma tillbaka

De tidigare anställda på handpappersbruket kommer att få erbjudande om att ta anställning där på nytt, dels för att producera papper men också genom att lära ut hantverket till andra. Tidigare entreprenören har lovat att hjälpa till att upprätta ny kontakt med gamla kunder.

– Glasrilket är inte helt utan att handpappersbruket är tillgängligt. Både som ett levande museum men också som produktionsplats, säger Britt-Louise Berndtsson.

– Det är spännande och något helt nytt. Men vi ser att det är många som hejar på och som tycker att det här känns bra också. Då får vi draghjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet