Foto: Adam Wafter/Fredrik Sandberg/TT

Handläggare misstänks för mutbrott – krävde 100 000 av asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds en anställd på Migrationsverkets kontaktcenter i Kalmar, misstänkt för mutbrott. Men enligt den anställde var det hela tänkt som ett skämt.

I ett mejlsvar till en asylsökande ska personen bland annat ha skrivit att:

”Det finns ingen handläggare. Om du ger mig 100 000 kronor så ska jag se till att ge dig en handläggare”.

Kalmar

Hävdar ett det var ett skämt

Den anställdes egen version är att han lade till en extra mening i mejlet på skämt, för att skoja med en kollega. Han råkade sedan skicka mejlet av misstag. Men den asylsökande som fick svaret tog det hela på allvar och anmälde därför händelsen till Migrationsverket i Västerås.

När den dåvarande enhetschefen i Kalmar fick kännedom om mejlet anmälde han i sin tur den anställde till Migrationsverkets internutredning.

– Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar i frågan. Beteendet strider fullständigt mot vår värdegrund, säger den tillförordnade enhetschefen Jan Ekdahl.

Jan Ekdahl är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Kalmar Foto: Tindra Englund

Upp till personalansvarsnämnden

Enligt den internutredning som gjorts bedömer man att det är svårt att bevisa att den anställde hade ett uppsåt. Bland annat eftersom mejlet inte innehöll några kontaktuppgifter till avsändaren. Däremot menar internutredningen att agerandet var felaktigt och inte förenligt med en god tjänstemannaroll. Ärendet ligger nu hos personalansvarsnämnden som i nästa steg kan anmäla den anställda för mutbrott.

Enligt den tillförordnade enhetschefen Jan Ekdahl arbetar personen kvar på enheten och svarar även fortsatt på mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet