Företrädare för Fridafors fritidscenter i Tingsryds kommun har lämnat ett yttrande till IVO som startat en utredning efter att det kom fram att verksamheten saknar tillstånd. Foto: SVT

Drev kollo utan tillstånd – nu har Fridafors fritidscenter svarat IVO

Publicerad

IVO är snart klara än med sin utredning om Fridafors fritidscenter i Tingsryds kommun som under flera år arrangerade läger för barn med funktionshinder utan att ha tillstånd till det. Nu har de ansvariga fått ge sin syn på saken.

Efter SVT Nyheter Smålands granskning startade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en utredning och begärde ut LSS-beslut och fakturor gällande Fridafors Fritidscenter från flera kommuner som skickat barn till lägret.

När allt hade samlats in och sammanställts fick ansvariga på Fridafors fritidscenter ta del av det.

– Enligt förvaltningslagen ska allt material som ligger till grund för vårt kommande beslut kommuniceras för att de vi utreder ska ha möjlighet att yttra sig, säger Lennart Wennberg, inspektör på IVO.

Bara sommarläger

I sitt svar skriver en av företrädarna för fritidscentret att en ansökan om att bedriva sommarläger skickades in till Länsstyrelsen i Kronoberg 2009. Då fick de svaret att de inte behövde tillstånd eftersom lägret bara hölls under kortare perioder på sommaren.

2012 ansökte de till Socialstyrelsen för att få bedriva läger även på våren och hösten eftersom många önskat det. Det blev avslag på den eftersom det då räknades som kontinuerlig verksamhet. Då gick fritidscentret tillbaka till att bara ha läger på sommaren.

Om någon har hört av sig som vill se ett tillstånd har de skickat över länsstyrelsens beslut.

Kommunen och föräldrar har varit välkomna

Fridafors fritidscenter skriver också att de alltid haft små läger med max 12 deltagare och att de ungdomar som behövt hjälp med hygien, mat eller annan omvårdnad har haft assistent eller ledsagare med sig.

De betonar också att kommuner och föräldrar alltid har fått komma och titta när de haft sina läger och att de alltid fått mycket beröm, både av föräldrar och ungdomar.

Överväger polisanmälan

– Nu tittar vi på svaret och sedan skriver vi ett beslut. Det kommer ta ett par veckor innan beslutet kommer, säger Lennart Wennberg.

Först då kommer IVO ta ställning till om det blir en polisanmälan.

– Vi överväger alltid en polisanmälan när LSS-verksamhet bedrivs utan tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer