Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gheorghe tyckte om maten och arbetet, på Ölands djurpark men lönen var för låg. Hör honom och andra arbetare berätta i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Gheorghe arbetade på Ölands djurpark: ”Fick 6500 i ett kuvert”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan sex och sju tusen kronor i månaden efter skatt, så mycket säger sig de rumänska gästarbetarna få ut per månad på Ölands djurpark. När Nicu fick sitt första lönekuvert klagade han inför sina kollegor – sen blev han utslängd från parken.

SVT Nyheter Småland har pratat med fem män som har jobbat på Ölands djurpark de senaste fyra åren. Alla kommer från samma område i nordöstra Rumänien och flera av dem jobbade tillsammans med den avlidne Fanica Gherasim.

De flesta SVT pratar med trivdes med arbetet trots att de jobbade uppemot elva timmar om dygnet, sex eller sju dagar i veckan. Men det stora problemet var att lönen som de fick ut inte var vad de förväntade sig.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

-  Jag fick 6500 kronor i ett kuvert, säger Gheorghe som jobbade på parken 2019.

Nicu, som arbetat i Sverige tidigare, fick samma lön. Han klagade inför sin kollegor – och kort efter det blev han utslängd från parken.

Hör honom berätta i klippet.

Betalar arbetsgivaren för mat och hyra

Ölands djurpark har ett kollektivavtal med Kommunal, som säger att lägsta lönen 2022 ska vara 20 783 kronor i månaden innan skatt. Dessutom ska anställda få övertidstillägg och lönetillägg för arbete på kvällar och helger.

Fackförbundet Kommunal har inga medlemmar i parken, och kan inte visa om de gjort något för att kollektivavtalet ska upprätthållas för gästarbetarna där.

– Jag undertecknade ett kontrakt, men där stod inget om lön eller timlön, berättar en gästarbetare.

Efter att kontraktet var påskrivet tog chefen tillbaka det, uppger han.

Mat och boende inräknat

SVT har kontaktat Ölands djurpark vid flera tillfällen – som inte velat ge en förklaring till lönerna som gästarbetarna uppger. Enligt tidigare anställda som SVT pratat med drogs en stor del av lönen, för boende i en barack på parken och tre mål mat om dagen.

Maten tillagades – åtminstone delvis – av mat som var utgången och tänkt till djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet